Skip to main content

Notice

The new RDA web platform is still being rolled out. Existing RDA members PLEASE REACTIVATE YOUR ACCOUNT using this link: https://rda-login.wicketcloud.com/users/confirmation. Please report bugs, broken links and provide your feedback using the UserSnap tool on the bottom right corner of each page. Stay updated about the web site milestones at https://www.rd-alliance.org/rda-web-platform-upcoming-features-and-functionalities/.

Objavljen novi priručnik Srca „Istraživački podaci – što s njima?“

 • Creator
  Discussion
 • #103129

  U sklopu aktivnosti na projektu RDA Europe 4.0 Srce je objavilo priručnik o upravljanju istraživačkim podacima „Istraživački podaci – što s njima?“. Priručnik je nastao u suradnji s djelatnicima Sveučilišne knjižnice Rijeka, Sveučilišne knjižnice u Splitu, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek te Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te je predstavljen u sklopu ovogodišnje PUBMET2020 konferencije o znanstvenoj komunikaciji i izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti.
  Ideja iza priručnika je pružiti hrvatskoj istraživačkoj zajednici skup uputa i preporuka za upravljanje istraživačkim podacima u skladu s hrvatskom infrastrukturom i uvjetima. Priručnik donosi najbolje prakse upravljanja istraživačkim podacima u svrhu njihovog učinkovitog dijeljenja te ponovne upotrebe u skladu s FAIR (engl. Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) načelima. Sadržaj priručnika prikladan je također za studente, knjižničare i sve koji su zainteresirani za temu upravljanja istraživačkim podacima.
  Priručnik prati životni ciklus istraživačkih podataka te pruža smjernice istraživačima za upravljanje s podacima prije, tijekom i nakon istraživanja.  Osim pregršt praktičnih informacija priručnik na jednom mjestu okuplja dostupne i besplatne IKT alate za upravljanje istraživačkim podacima tijekom cijelog životnog ciklusa podataka.
  Prvi dio priručnika bavi se temom izrade plana upravljanja podacima, tzv. DMP (engl. Data Management Plan) koji osigurava da podaci budu očuvani i iskoristivi i nakon završetka projekta. Drugi dio bavi se fazama prikupljanja, obrade i analize podataka te uključuje teme imenovanja i organizacije, verzioniranja, formata za pohranu, dokumentacije, metapodataka te pouzdanog čuvanja istraživačkih podataka tijekom istraživanja. Treći dio pokriva teme koje se odnose na upravljanje istraživačkim podacima nakon završetka istraživanja, a odnose se na faze trajne pohrane, dijeljenja i korištenja podataka te obrađuju upravljanje osobnim i osjetljivim podacima, definiranje prava korištenja (licencije) podataka, aspekte trajne pohrane poput preporuka za odabir odgovarajućeg repozitorija te pravilne načine citiranja istraživačkih podatka. 
  Upravljanje istraživačkim podacima važan je segment istraživačkog rada i djelovanja zbog podataka koji su temelj znanstvenih otkrića, dostignuća, hipoteza i zaključaka te je od iznimne važnosti kvalitetno i pravodobno upravljati podacima. Priručnik želi potaknuti istraživačku zajednicu na sustavno i organizirano upravljanje podacima u svrhu bolje pronalažljivosti, dostupnosti, dijeljenja i ponovne upotrebe istraživačkih podataka.

Log in to reply.